Van basisarts naar ambulanceverpleegkundige

Door overheidsbezuinigingen is het aantal plaatsen voor medische specialistische vervolgopleidingen de afgelopen jaren beetje bij beetje gedaald. Het aantal basisartsen dat jaarlijks afstudeert is daarentegen nog altijd gelijk. Gevolg: er ontstaat een steeds grotere groep aan basisartsen in Nederland, die niet aan een vervolgopleiding kan beginnen of een andere baan weet te vinden. AmbulanceZorg Limburg-Noord is een pilot gestart om deze artsen een plekje te geven op de ambulance.

Sinds kort zijn wij als organisatie een pilot gestart om de jonge artsen, die nog geen specialisatie hebben, een kans te bieden door hen in te zetten op de ambulances. De basisartsen doen op deze manier ontzettend veel medische ervaring op en leren bovendien ook snelheid te ontwikkelen in het interpreteren van symptomen en sociale vaardigheden.

Kevin van Barneveld is sinds september de allereerste. Arts op de ambulance is heel wat anders dan als arts in het ziekenhuis actief zijn. „Je wordt uit je comfortzone getrokken” ervaart Kevin. Op verzoek van AmbulanceZorg Limburg-Noord heeft de overheid de poort geopend naar de mogelijkheid om deze artsen mee te laten draaien. Dit zorgt voor meerdere voordelen aan beide kanten. Ambulanceverpleegkundigen zijn symptoomgericht. De artsen zijn diagnosegericht. Het verbinden van die twee werelden maakt dat de kwaliteit van dienstverlening alleen maar beter kan worden. En juist dat is een belangrijk streven van de organisatie. Niet alles hoeft op locatie opgelost te worden, maar je kunt met een arts op de ambulance wel wat meer voorwerk doen. Zorgen dat een spoedpost beter voorbereid is op de persoon die binnen gebracht wordt of juist voorkomen dat die persoon naar het ziekenhuis vervoerd moet worden. Niet elke patiënt is bij zo’n rit gebaat. Misschien is een recept uitschrijven, contact met een specialist of een poli-afspraak laten maken al voldoende. Die wisselwerking kan het werk van zowel ambulance als spoedpost verbeteren.

Klik hier voor het artikel van Dagblad de Limburger.

Terug naar overzicht