Uitspraak in zaak mishandeling ambulancemedewerker

1 week voorwaardelijke gevangenisstraf, voorwaardelijke geldboete €1500,- en het betalen van een schadevordering aan het slachtoffer. De politierechter heeft uitspraak gedaan in een strafzaak die door AmbulanceZorg Limburg-Noord was aangespannen tegen een man die op 6 januari 2018 een ambulancemedewerker in Venlo had mishandeld. Mocht de veroordeelde binnen de proeftijd van 2 jaar opnieuw in de fout gaan dan worden de voorwaardelijke gevangenisstraf en geldboete alsnog tot uitvoer gebracht. Betrokken medewerker voelt zich gehoord door deze uitspraak. 

Een ambulancemedewerker werd begin vorig jaar tijdens zijn werk plotseling in zijn gezicht geslagen tijdens een inzet. De ambulance was opgeroepen in verband met een verward persoon en deze man sloeg plotseling tegen het hoofd van de hulpverlener. De medewerker werd in het ziekenhuis onderzocht en kon daarna huiswaarts keren.

“ Ik heb de medewerker direct na het incident op de Eerste Hulp opgezocht. Het heeft me echt geraakt om hem gewond, geëmotioneerd en met bebloed gezicht aan te treffen, in de wetenschap dat hij die verwondingen had opgelopen door toedoen van iemand, aan wie hij notabene zelf zorg verleende. Dit kan toch niet de bedoeling zijn! ” (A. Lemmen)

De ambulancemedewerker heeft naast de pijn en het letsel dat hij heeft ervaren ook nog eens het gevoel dat hij in het vervolg meer op zijn hoede moet zijn en dat hij daardoor misschien wat voorzichtiger wordt in zijn werkzaamheden. Andere mensen zouden daar ook de dupe van kunnen worden. Dat heeft de politierechter ook meegewogen in zijn uitspraak. Justitie heeft als landelijk beleid dat er hard moet worden opgetreden tegen geweldsdelicten waar hulpverleners als slachtoffer bij betrokken zijn. De directie van AmbulanceZorg Limburg-Noord neemt geweld tegen haar medewerkers hoog op en zal altijd aangifte doen. “Van hulpverleners blijf je met je handen af. Ze zijn er om hulp te verlenen onder de meest uiteenlopende en risicovolle omstandigheden. Het is onacceptabel dat er geweld wordt gebruikt tegen onze medewerkers, dat pikken we niet. En naast het persoonlijke leed dat hulpverleners op die manier ondervinden, moeten we ook eens nadenken over de kosten en tijd die de hele juridische afhandeling van dergelijke incidenten met zich meebrengen; kosten en tijd die nu niet aan de zorg kunnen worden besteed”, aldus André Lemmen directeur van de AmbulanceZorg Limburg-Noord.

Terug naar overzicht