Coronavirus

Heeft u een vraag over het nieuwe coronavirus? Of wilt u weten hoe we als ambulancezorg handelen in bepaalde situaties? Lees dan de vragen en antwoorden op deze pagina, of check de aangegeven websites!

 

Wanneer bel ik 112?

Veel Nederlanders maken zich momenteel zorgen over het nieuwe coronavirus. Dat begrijpen wij uiteraard. Toch willen wij vragen alléén alarmnummer 112 te bellen als sprake is van een levensbedreigende situatie.

Heeft u vragen of zorgen over het coronavirus? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351. Zo zorgen we er samen voor dat onze meldkamer niet overbelast raakt.

 

Wat kun je doen om verspreiding te voorkomen?

  • Was vaak je handen met water en zeep, daarna handen goed drogen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.

Op 30 september gaf het kabinet het advies om mondkapjes te dragen in de openbare ruimte. De basisregels blijven van kracht en zijn essentieel om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te verkleinen: blijf met verkoudheidsklachten thuis en laat je testen, houd 1,5 meter afstand, vermijd drukte en houd je aan de hygiënemaatregelen. Klik hier voor meer informatie.

 

Waar kun je als burger naartoe bellen met vragen over het nieuwe coronavirus of COVID-19?

De rijksoverheid heeft een informatienummer geopend waar mensen terechtkunnen met vragen over het nieuwe coronavirus en COVID-19. Veel informatie is te vinden op de website van de rijksoverheid, maar wie graag iemand aan de lijn wil krijgen kan tussen 08.00 en 20.00 uur bellen naar het publieksinformatienummer 0800-1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351.

 

Wanneer wordt een (mogelijk) met het coronavirus besmette patiënt vervoerd?

Ambulancezorg wordt ingezet als daarvoor een medische reden is, gelijk aan alle andere situaties dat ambulancezorg nodig is. Voorbeeld is patiënt met een ernstige benauwdheid die thuis niet te behandelen is.

 

Mag familie mee tijdens vervoer?

Het borgen van uw en onze veiligheid is erg belangrijk. Om u en ook onze medewerkers optimaal te kunnen beschermen tegen besmetting van het coronavirus, nemen wij voorlopig geen familie van patiënten mee in de ambulance. Uiteraard maken wij een uitzondering voor de begeleiding van kinderen.

 

Welke persoonlijke bescherming gebruiken we in de ambulancezorg bij een inzet bij een mogelijke met het coronavirus besmette patiënt?

Indien een ambulance-eenheid ter plaatse gaat dient de eenheid strikte isolatie toe te passen. De strikte isolatie voor ambulancezorgprofessionals zit met name in het toepassen van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook worden materialen en apparatuur die niet direct noodzakelijk zijn uit de ambulance verwijderd en mogen er geen begeleiders mee. De strikte isolatie is beschreven in het (V)LPA protocol én ambulanceprofessionals dienen voor het betreden van de ruimte waar de patiënt verblijft persoonlijke beschermingsmiddelen aan te trekken: een schort met lange mouwen, hoofdbedekking, handschoenen, een FFP2-masker en een veiligheids- of spatbril. Een FFP1-masker kan overwogen worden voor zorgverleners die geen intensief contact hebben met de patiënt.

 

Kan ieder ziekenhuis een verdachte patiënt opvangen?

Er dient altijd vooraf overleg te zijn met het ziekenhuis waar de patiënt gepresenteerd wordt. In enkele regio’s gelden vanuit de ziekenhuizen aanvullende afspraken bij gemaakt, bijvoorbeeld alleen vooraf bellen indien de patiënt ABCD-instabiel is. (Versie: 18 mei 2020)

 

Bekijk ook de volgende websites:

RIVM

GGD Limburg-Noord

Corona Dashboard

 

 

De antwoorden op gestelde vragen zijn met grote zorgvuldigheid samengesteld. In de huidige crisissituatie wijzigen richtlijnen en inzichten echter voortdurend. Houd hier rekening mee en check dit zo nodig. We stellen het op prijs als u ons via communicatie@ambulancezorgln.nl informeert bij (mogelijke) onjuistheden.

Terug naar overzicht